Pratenichki sostav
 
Пратенички состав


 

 

Јани Макрадули

ПОТПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

 


Контакт информации:

кат I, соба бр. 144
директен тел. 3 136-802, локал 121
Е-пошта: j.makraduli@sobranie.mk

Роден:  28.3.1965 година, Битола

Јазици: англиски и грчки

Образование:

- основно образование: „Браќа Рибар“ (денес „Димитар Миладинов“), Скопје
- средно образование: „Раде Јовчевски-Корчагин“, Скопје
- високо образование: Електротехнички факултет, Скопје
- постдипломски студии: Електротехнички факултет, Белград и Скопје,
магистратура 1994

Публикации: 43 публикации, стручни и научни трудови

Искуство:
Работно:
  Eлектротехнички факултет, Скопје (денес ФЕИТ)
                   1990-1993 – стручен соработник
                   1993-1995 – помлад асистент
                   1995-1998 – асистент
                   1998-2001 – асистент
                   2001 – шеф на лабораторијата при Институтот за компјутерска техника и информатика

Политичко:1996 – член на Советот на Општина Центар
                     1997 – Политичка школа за локална самоуправа во Фрајбург;
                      2001 – избран за пратеник на мнозински дополнителни избори
                      2002 – НАТО ПА семинар
                      2002-2008 – избран за пратеник и координатор на ПГ на СДСМ
                      2003 – Северна Ирска, студиска посета
                      2004 – Европска комисија, студиска посета
                      2003-2006 – претседател на Комисија за ИТ
                      2005 - тим лидер, National strategy for information society developmnet
                      2005 – член на Аd hoc Committee of Experts of the Council of Europe for IT society
                      2008 – избран за пратеник
                      август 2008 – потпретседател на Собранието на Република Македонија
                      2011 – избран за пратеник

Други
активности во
Парламентот:
   Член на Мешовитиот парламентарен комитет за соработка со ЕУ парламент
                               Член на Делегацијата на ИПУ
                               Член на повеќе делегации за соработка со парламентите на други држави 
                               Презентација на светската Е-парламент конференција, Вашингтон 2009
                               Обраќање во име на претседателот на Собранието на 5. Светска конференција на претседатели на парламенти, Женева 2010
                               Претседател на управувачкиот совет на Парламентарниот институт
 
Партиско искуство: 1997 -1999 – член на ЦО на СДСМ
                                       1999-2006 – член на ИО на СДСМ
                                       2006-2009 – потпретседател на ЦО на СДСМ
                                       2009 – член на ИО на СДСМ

Активности во Собранието:

  • Совет на Собранискиот канал, претседател
  • Комисија за европски прашања, член
  • Комисија за транспорт, врски и екологија, член
  • Комисија за надзор над работата на Управата за безбедност и контраразузнавање и на Агенцијата за разузнавање, заменик-член
  • Делегација на Собранието на Република Македонија во Интерпарламентарната унија (ИПУ), член
  • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Австрија, член
  • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и со Парламентот на Нов Зеланд, член
  • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Косово, член
 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.