Megjunarodna sorabotka
 
Меѓународна соработка


 


Вторник, 16 октомври 2012 година

Јубилејна конференција на парламентарната димензија на ПСЈИЕ

Собранието на Република Македонија, во рамки на парламентарната димензија на Македонското претседателство со Процесот за соработка во Југоисточна Европа, вчера и денеска (15-16 октомври 2012 година), е домаќин на Меѓународната конференција „15 години од парламентарната димензија на ПСЈИЕ - минатото, сегашноста и европската иднина на Регионот“ и 7. состанок на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ.Понеделник, 15 октомври 2012 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на Меѓународната конференција посветена на 15-годишнината на парламентарната димензија на ПСЈИЕ

Од име на Собранието на Република Македонија и од свое име, Ви посакувам добрeдојде, пријатен претстој и успешна и плодна работа. Навистина е големо задоволство да се биде домаќин и организатор на значаен настан, каков што е одбележувањето на годишнината на Првата конференција на претседателите на парламентите на државите-членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, иницирана од Парламентот на Република Грција и одржана во Атина, на денешниот датум пред 15 години


 

„15 години од парламентарната димензија на ПСЈИЕ - минатото, сегашноста и европската иднина на Регионот“ и 7. состанок на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ, 15-16 oктомври 2012 година, Скопје

 


Пeток, 12 октомври 2012 година

Процесот за соработка во Југоисточна Европа и неговата парламентарна димензија (ПСЈИЕ ПД)

Македонското претседателство со парламентарната димензија на ПСЈИЕ започнува со одбележување на 15-годишнината од Првата конференција на претседателите на ПСЈИЕ, одржана 1997 година во Атина. По тој повод се организира Меѓународна конференција на тема „15 години од парламентарната димензија на ПСЈИЕ - минатото, сегашноста и европската иднина на регионот".


 Поздравно обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски

Обраќање на г-ѓа Ермира Мехмети-Деваја, претседател на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ

Обраќање на заменик-министерот за надворешни работи, г. Зоран Петров  

Обраќање на г-ѓа Петра Блес, поранешен потпретседател на Бундестагот и висок експерт   

Обраќање на г-ѓа Гордана Чомиќ, потпретседател на Народно собрание на Република Србија, член на работната група

Обраќање на г. Валериу Стрелет, претседател на Либерал-демократската парламентарна група на Република Молдавија, член на работната група

Обраќање на г-ѓа Јања Класнич, потпретседател на Национално собрание на Република Словенија, член на работната група

 
 “15 години од парламентарната димензија на ПСЈИЕ - минатото, сегашноста и европската иднина на Регионот“ и 7-ми состанок на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ, 15-16 октомври 2012, Скопје

 
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.