Pratenichki sostav
 
Пратенички состав


 

                                                          ЛИЛЈАНА ПОПОВСКА
 
 


    
 

 


   
   РОДЕНА НА: 24 Мај 1956 година
     
  
   ОБРАЗОВАНИЕ: 
      
   
   -дипломиран инженер технолог, Технолошко-металуршки факултет во Скопје (органска хемија)
     
  
   -магистар по технички науки, Технолошко-металуршки факултет во Скопје.
     
  
   РАБОТНО ИСКУСТВО:
     
  
   -1982 - 1993 во фабриката Алкалоид (во Институтот за истражување и развој и во Секторот за маркетинг);
     
  
   -1993 - 1998 во приватна фирма;
     
  
   -1999 - 2002 во Градот Скопје (советник на Градоначалникот за планирање и развој).
     
  
   ПОЛИТИЧКО ИСКУСТВО:
     
  
   -1996 - 1998 советник во советот на Град Скопје и координатор на советничката група на ЛДП;
     
  
   -1998 - 1999 заменик министер за развој;
     
  
   -2002 пратеник во Собранието на Република Македонија;
     
  
   - 2003 потпретседател на Собранието на Република Македонија. ДРУГИ АНГАЖМАНИ
     
  
   -активист во женското движење и координатор на Македонското женско лоби (застапник за повеќе жени во политиката и во јавниот живот, како и за подобрување на положбата на жената во општеството);
     
  
   -член на Советодавниот одбор на работната група за полова рамноправност (Гендер Таск Форце) на Пактот за стабилност за ЈИЕ;
     
  
   - член на советодавниот одбор на Линк Диверсити (регионален проект за подобрување на меѓуетничката соработка);
     
  
   - застапник за јакнење на цивилниот сектор преку соработката со невладини организации (хендикепирани лица, зависници од дрога, стари лица, талентирани лица, заштита на животна средина и др.)
     
  
   - соработка со меѓународни организации и институции на полето на јакнење на мирот и меѓуетничката толеранција, како и на економскиот развој.
     
  
   НАГРАДИ:
      
   
   -републичка награда за иноваторство и две награди за технички унапредувања во "Алкалоид";
     
  
   -признанија и благодарници за соработка од повеќе невладини организации
     
  
   ЈАЗИЦИ:
     
  
   -англиски и словенечки

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.