Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Среда, 20 февруари 2019 година

Работна средба на Клубот на пратенички

Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија вчера одржа работна средба со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска. Во придружба на министерката беше тим составен од советници во Кабинетот на министерката Царовска, како и од Секторот за социјална заштита.Целта на работната средба беше министерката со својот тим да ги информира пратеничките преку Клубот за новите закони од социјалната сфера:

  • Закон за социјална заштита;
  • Закон за детска заштита;
  • Закон за обезбедување на стари лица без имот.

На работната средба покрај членовите на претседателството на Клубот на пратенички, присуствуваа: Цветанка Иванова, генерален секретар на Собранието на Република Македонија; претставници од Комисијата за труд и социјална политика, меѓу кои и Весна Пемова, заменик-претседателка на Комисијата за труд и социјална политика; претставници од НДИ; а поканети беа и сите пратенички на Собранието на Република Македонија.

Средбата ја отвори претседателката на Клубот на пратенички, Ѓулумсер Касапи со воведно обраќање.

По воведното обраќање министерката Царовска ги презентираше податоците и информациите базирани на факти и аргументи, а паралелно се потруди да даде одговор и на поставените прашања  од страна на присутните. Свој осврт на прашањата даде и шефицата на кабинет на министерката, Санела Шкријељ.

Во текот на информативната средба се отвори дискусија во однос на изложените податоци. Во дискусијата се вклучија пратеничките: Мирсада Емини-Асани, Благица Ласовска, Лилјана Затуроска, Весна Пемова, Соња Мираковска, Маја Морачанин, Снежана Калеска-Ванчева, Катерина Кузмановска; пратеникот Самка Ибраимоски како член на комисијата за труд и социјална комисија; a Цветанка Иванова, генерален секретар на Собранието на Република Македонија  го имаше завршниот збор.

На крајот од  дискусијата од страна на присутните се поздрави оваа информативна средба со министерката и пратеничките, присутните изразија подготвеност за понатамошна  соработка и се нагласи дека ова е  вистинскиот начин како треба да се работи за успешно понатамошно справување со предизвиците  од социјалната сфера. 

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.