Средби пратеници

Вторник, 3 август 2021

Средба на претседателката на Комитетот за односи меѓу заедниците, Арбана Пашоли, со Филипе Керн

Претседателката на Комитетот за односи меѓу заедниците, Арбана Пашоли, денеска оствари средба со Филипе Керн, основач и директор на КЕА European Affairs, меѓународен истражувачки центар за култура, спорт, едукација и млади.

повеќе...

Среда, 27 јанаури 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВО ШПАНИЈА

Николоски на средбата информираше за улогата, целите и надлежностите на Националниот совет за евроинтеграции, принципот на консензуално одлучување и инклузивниот карактер на телото, кое дава можност за расправа на преставници не само на законодавната и извршната власт туку и на општествениот сектор, МАНУ, ЗНМ, ЗЕЛС, стопанските комори, религиските заедници. Николоски изрази благодарност за поддршката која Шпанија ја дава за европската интеграција, како на политичко така и на експертско ниво. Најави активна динамика на активностите на Советот и можност претставниците на земјите членки во ЕУ активно да партиципираат во неговата работа, да споделат искуства и експертиза во процесот на интеграција.

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ХРВАТСКА 

Николоски информираше за конституирањето на Националниот совет за евроинтеграции, за надлежностите и составот на телото, неговата улога во процесот на пристапните преговори, како и за принципот на донесување на одлуки со консензус. Претседателот на Советот изрази задоволство од континуираните добри односи со Хрватска, која како земја членка на ЕУ и близок пријател на Македонија, дава поддршка и придонесува за позитивна афирмација на државата на нејзиниот евроинтегративен пат. 

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021 

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА СЛОВЕНИЈА

Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, Александар Николоски, оствари средба со амбасадорот на Република Словенија, Н.Е. Милан Предан.

Николоски го запозна амбасадорот со надлежностите и составот на Националниот совет за евроинтеграции, со улогата која ја има Советот во процесот на пристапување кон ЕУ, консензуалното одлучување во телото, како и со активностите на Советот во периодот кој следи. Претседателот на Советот изрази оптимизам за плодна соработка во иднина и пренесување на искуствата кои Словенија ги има во процесот на пристапни преговори.

повеќе...

Четврток, 14 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕУ

Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, денеска, оствари средба со амбасадорот и шеф на Делегацијата на ЕУ, Н.Е. Дејвид Гир. На средбата Николоски информираше за составот на Националниот совет за евроинтеграции, надлежностите кои Советот ги има согласно одлуката за неговото формирање, инклузивниот карактер на телото кое обединува политички и општествени чинители, како и за идејата Советот да гради и одржува консензус за членство во ЕУ. Во насока на исполнувањето на европските стандарди непходни за полноправно членство во ЕУ, Николоски изрази надеж за ефикасна и континуирана соработка со официјалните претставници на Европската унија. За периодот кој што претстои, во контекст на евроинтеграциите, Николоски најави активна агенда на Националниот совет за евроинтеграции.

повеќе...

Вторник, 3 ноември 2020 година

Пратениците Талевски и Николовски на средба со британската амбасадорка Галовеј

На средбата пратениците ја информираа и запозна амбасадорката Галовеј со работењето, идните планови и цели на дејствување на Комисијата. Исто така стана збор и за продлабочување на меѓупарламентарната соработка на пратениците од двете држави.  

повеќе...

Среда, 28 октомври 2020 година

Средба на пратеникот Исмаили со претставници на Здружението на граѓани Ресурсен Центар на родители на деца со посебни потреби

На средбата присуствуваше претседателката на Ресурсен Центар на родители на деца со посебни потреби, г-ѓа Ребека Јанковска Ристески, г-ѓа Весна Дојчинова Андреева и г-ѓа Јована Ѓерасимоска и од нивна страна беа презентирани идеи, барања и размислувања во насока на подобрување на условите за достоинствен и поедноставен живот на лицата со посебни потреби.

повеќе...

Петок, 25 септември 2020

Средба на Адеми со францускиот амбасадор Тимоние

На средбата  претседателот на Комисијата, г. Адеми, му се заблагодари  на амбасадорот Тимоние за  неговиот континуиран  придонес во текот на неговиот мандат, за нашите евроинтегративни процеси, и истакна дека  очекува  придвижување напред во рамките на германското ЕУ претседателство. 

повеќе...

Петок, 25 септември 2020

Културата им припаѓа на сите

Комисијата за култура денеска одржа неформална средба на која присуствуваа министерката за култура, Ирена Стефоска и заменик-министерот Седат Сулејмани, со цел меѓусебно запознавање и воспоставување поблиска соработка.

На средбата, која се одржа во пријателска и непосредна атмосфера, претседателот на Комисијата, Кастриот Реџепи, ги истакна своите заложби за идната работа на оваа Комисија во насока на изнаоѓање најдобри законски решенија во интерес на граѓаните.

повеќе...

  • 1
  •   
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.