Соопштенија

Понеделник, 11 октомври 2021 година

Положување цвеќе по повод 11 Октомври

По повод 11 Октомври - Денот на народното востание, Делегации на Собранието на Република Северна Македонија ќе положат венци свежо цвеќе и тоа:

  • Во Скопје 

- 10:00 часот - Меморијален центар „Партизански гробишта“- Бутел - Положување на партизанските гробишта.

Собраниска делегација предводена од потпретседателот на Собранието, Горан Мисовски, во состав: Снежана Калевска-Ванчева, Љатифе Шиковска, Бети Стаменковска-Трајковска, Мерита Колчи Коџаџику и Исмаил Јаховски.

- 10:30 часот - Отворање на настанот

- Билјана Дебарлиева

- Химна

- Обраќање на потпретседателот на Главниот одбор на Сојузот на Борците од НОАВМ, Елена Грујовска;

- Обраќање на градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов;

- Обраќање на првиот заменик претседател на Владата на РСМ, Артан Груби;

- Обраќање на потпретседателот на Собранието, Горан Мисовски

Присутни: Снежана Калевска-Ванчева, Љатифе Шиковска, Арбер Адеми, Мерита Колчи Коџаџику, Исмаил Јаховски и Дарко Каевски.

  • Во Прилеп

- 09:00 часот - на Споменикот на Методија Андонов-Ченто 

- 09:15 часот - на Споменикот Кузман Јосифовски Питу 

- 09:40 часот - оддавaње на почит на Алеја на народните херои 

- 09:55 часот - на Споменикот „Жена борец“ 

- 10:10 часот - на Могила на непобедените 

Присутни: Миле Талески, Ане Лашкоска и Петар Ристески.

Обраќање на Стево Пендаровски, претседател на Република Северна Македонија.

  • Во Куманово

- 11:00 часот - „Спомен Костурница“ 

Присутни: Мирослав Јовановиќ, Мартин Костовски, Лидија Тасева и Бране Петрушевски.

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.