Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

2013

  

  Вторник, 5 февруари 2013 година, Њујорк

  Претседателот Вељаноски во Њујорк се сретна со претседателот на Генералното собрание на Обединетите нации, г. Вук Јеремиќ

  На срдечната средба се разговараше за повеќе прашања, при што акцентот беше ставен на унапредувањето на регионалната соработка и градењето на добрососедски односи. Во оваа насока, претседателот Вељаноски го истакна посебниот интерес и континуиран придонес на Република Македонија во градењето на мирот и стабилноста во регионот

  повеќе...

  

  Петок, 1 февруари 2013 година

  ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ГО ПРИМИ НОВОИМЕНУВАНИОТ ШЕФ НА КАНЦЕЛАРИЈАТА ЗА ВРСКИ НА РЕПУБЛИКА ГРЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. ТЕОХАРИС ЛАЛАКОС

  Од страна на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, беше изразено задоволство за средбата и на амбасадорот Лалакос му посака успешна работа во неговиот мандат.

  повеќе...

  

  Понеделник, 28 јануари 2013 година

  Претседателот Вељаноски го прими претседателот на Владата на Република Србија, г. Ивица Дачиќ

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на денешната средба ги истакна високо развиените односи меѓу двете држави и народи, кои се карактеризираат со добрососедство, безбедност и стабилност на билатерален, регионален и мултилатерален план со висок степен на доверба и отсуство на отворени и спорни прашања. На средбата посебно акцент беше ставен на заедничката иднина во рамките на процесот на интеграција во Европската унија, при што беше искажана подготвеноста од Собранието на Република Македонија за споделување на сите искуства

  повеќе...

  

  Вторник, 15 јануари 2013 година

  Средба на претседателот Вељаноски со г. Стефано Санино

  На средбата, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го запозна директорот на Генералниот директорат за проширување на Европската комисија, г. Стефано Санино, со немилите случувања на 24 декември 2012 година, како и со фактите, околностите и настаните кои претходеа на овие настани

  повеќе...

  

  Вторник, 15 јануари 2013 година

  СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПРАТЕНИЦИ ОД ГРУПАТА ЗА БИЛАТЕРАЛНА СОРАБОТКА СО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОД ПРЕТСТАВНИЧКИОТ ДОМ НА ИНДОНЕЗИЈА

  На почетокот на средбата, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го поздрави досегашниот развој на пријателски односи меѓу двете држави, при што искажа и уверување дека во иднина тие ќе бележат позитивен развој и зголемена динамика во повеќе области. Претседателот Вељаноски, исто така, истакна дека Република Македонија и Собранието вложуваат напори за воспоставување и развивање на политичкиот дијалог и почести контакти и средби

  повеќе...

  

  Петок, 11 јануари 2013 година

  Средба на претседателот Вељаноски со г. Лук Симпкинс, федерален пратеник на Австралија

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, изразувајќи задоволство за средбата, ги истакна своите позитивни впечатоци од  официјалната посета на Австралија. Претседателот Вељаноски истакна дека средбите ќе ги подобрат билатералните односи, како и парламентарната соработка со пријателската Австралија, кои во континуитет имаат нагорна линија.

  повеќе...

  • 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  •        
  Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

  Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.