Pratenichki sostav
 
Пратенички состав


Четврток, 2 август 2012 година, Пелинце

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод 2 Август - Илинден, Ден на Републиката

Илинден е несопирлива енергија.
Илинден е симбол за саможртвата за нашата татковина и носечки код на Македонија.
Илинден е празникот на револуционерното будење на македонскиот народ.
Тој е чекор кон идеалот за слобода. Момент кога сонувачите го исполнуваат сонот.
Кога малиот и поробен народ со големо срце го добива она за што голем број други народи долго време мечтаат и сè уште се борат.
Илинден е и мигот кога граѓаните на Македонија цврсто решаваат да го кренат својот глас за своја држава.
Гордо. Достоинствено. Чесно и борбено.
Тоа е светлата точка во историското море од настани кога си го зедовме тоа што природно ни припаѓа.
Станавме свои на своето.
Цврсто го зграпчивме за навек нашето право на самоопределување, исто како и секој друг слободољубив народ.

повеќе...Среда, 11 јули 2012 година

Излагање на г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија на официјалното затворање на ИПА Проектот - Техничка помош на Парламентот

Ми претставува задоволство што денеска, по 18 месеци од започнувањето на проектот наменет за зајакнување на капацитетите на Собранието на Република Македонија во процесот на евроинтегрирање и особено процесот на преговори за членство, можеме истиот официјално да го затвориме и да ги констатираме досегашните постигнувања и резултати. Истовремено, проектот претставува и верификација на постигнувањата на Собранието кои беа нотирани во Извештаите за напредокот на Република Македонија на Европската комисија.

повеќе...Петок, 6 јули 2012 година

Претседателот Вељаноски го отвори 51. Балкански фестивал на народни игри и песни

Ми причинува задоволство да бидам денеска овде и уште поголемо задоволство што неколку години по ред заедно го одбележуваме почетокот на Балканскиот фестивал на народни песни и игри, особено имајќи ги предвид долгогодишната традиција, континуитетот и значењето кое го има оваа манифестација. Ме радува сознанието дека токму Балканскиот фестивал на народни игри и песни е манифестација препознатлива не само во Охрид, и не само во Македонија, туку и надвор од нашата држава, манифестација која заслужено добива особено внимание и почит.

повеќе...Петок, 27 април 2012 година

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод 20 години од монетарното осамостојување на Република Македонија

Ми претставува особена чест и задоволство да се обратам по повод одбележувањето на големиот јубилеј, 20-годишнината од монeтарното осамостојување на Македонија. Минатата година ги одбележавме клучните датуми поврзани со сувереноста на независна и демократска Република Македонија, а оваа година на ред дојдоа и другите историски значајни годишници, меѓу кои особено значајно место зазема одбележувањето на 20-годишнината од монeтарното осамостојување на нашата држава.

повеќе...Сабота, 21 април 2012 година, Варшава, Полска

Обраќање на претседателот Вељаноски на дебата на тема - „Парламентот, мислење на јавноста и медиуми“

Што се однесува до местото и улогата на парламентот во овој нов, дигитален медиумски простор морам да истакнам дека Собранието на Република Македонија има направено навистина квалитетни чекори. Воведувањето на Е-парламентот овозможи севкупна транспарентност на целокупниот законодавен процес.  Преку редизајнираната парламентарна веб страница, секој граѓанин може да се обрати до својот пратеник или пратеничка група со свои предлози, идеи и забелешки. Парламентарниот телевизиски канал овозможува следење на сите парламентарни седници, надзорни расправи и седници на собраниските тела, со тежнение  наскоро да добие нова интерактивна димензија во која ќе бидат вклучени не само пратениците, туку сите општествени субјекти, вклучувајќи ги и граѓаните.

повеќе...Петок, 20 април 2012 година, Варшава, Полска

Претседателот Вељаноски на Конференција на претседатели на парламенти од земјите на ЕУ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, во рамките на Конференцијата на претседатели на парламенти од земјите на Европската унија, која денес и утре се одржува во Варшава, Република Полска, зема учество во првата сесија - „Кризата на Европското единство, што да сториме?“, во која воведно обраќање имаше претседателот на Владата на Република Полска, г. Доналд Таск и претседателот на Собранието на Португалија, г-ѓа Марија да Асунчао Естевес. Големиот интерес на учесниците во првата сесија од дводневната конференција резултираше со над 20-тина обраќања на претседателите на парламенти на европските држави.

повеќе...

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.