Pratenichki sostav
 
Пратенички состав


Среда, 7 септември 2011 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на свечената седница по повод 20 години од независноста на Република Македонија

Република Македонија ја слави 20-годишнината од прогласувањето на независноста.
Овие денови, Македонија со гордост се сеќава на изминатите две декади во кои го спроведовме на дело вековниот сон на генерациите пред нас.
Нашата татковина им оддава достојна почит на успесите во минатото, гледајќи решително кон иднината!
Нема поголема афирмација за љубовта и почитта која ја имаме кон земјата на нашите огништа од нашата сплотеност која заедно ја демонстрираме овој 8 Септември, прославувајќи го остварувањето на вековниот македонски сон за државна самостојност

повеќе...Вторник, 2 август 2011 година, Крушево

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на манифестацијата „Десет дена Крушевска република“

Мечкин Камен има посебно место во нашата историја и во нашите срца. Токму тука пред 108 години е поставен темелот на македонската државност. Во 1903 година македонскиот народ во Крушево ја формира првата република во овој дел од Европа. Јасно искажувајќи ја својата волја за независност и самостојност покажавме дека не постои поголема желба од онаа за слобода.

повеќе...Среда, 6 јули 2011 година

Претседателот Вељаноски го отвори 50. Балкански фестивал на народни песни и игри

Навистина ми претставува големо задоволство вечерва сите заедно да го одбележиме почетокот на Балканскиот фестивал на народни песни и игри. Тоа задоволство е уште поголемо бидејќи годинешниов фестивал е јубилеен, педесетти по ред, за што сакам на самиот почеток да изразам признание на организаторот - Националната институција Центар за култура „Григор Прличев“ и секако на Министерството за култура при Владата на Република Македонија, со чија материјална помош се одржува овој фестивал. Денеска Балканскиот фестивал на народни песни и игри е член на меѓународните фестивалски организации, со што на своевиден начин претставува промотор на македонскиот фолклор и песна, како дел од нашиот национален идентитет.

повеќе...Понеделник, 27 јуни 2011 година

Говор на претседателот на Собранието, г. Трајко Вељаноски, на првата конститутивна седница

Довербата што ми ја искажавте, избирајќи ме на функцијата претседател на седмиот состав на македонскиот законодавен дом, претставува огромна чест и обврска за мене, особено затоа што доаѓа во мигови кога од нашата заедничка посветеност и делување во голема мера ќе биде определена траекторијата по која ќе се движи нашата татковина. Во оваа смисла, дозволете да ве уверам дека должноста што ми ја доверивте ќе ја извршувам совесно, пожртвувано и најмногу од сè – одговорно. Моето политичко искуство, посветеноста во остварувањето на македонските национални приоритети, како и приврзаноста кон вредностите на демократијата, нека бидат дополнителна потврда дека македонското собрание и во иднина, како и во минатото, ќе биде најсилниот гарант за реализацијата на нашите државни интереси.

повеќе...

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.