СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ПС ОБСЕ)

Делегацијата во Парламентарното собрание  на Организацијата на безбедност и соработка во Европа се состои од шеф на Делегацијата,  двајца членови и тројца заменици членови.

Шеф на делегацијата: АНА ПАВЛОВСКА-ДАНЕВА

                Членови: ВЛАДИМИР ЃОРЧЕВ
                            БЕКИМ ФАЗЛИУ

    Заменици - членови: ДИМИТАР СТЕВАНАНЏИЈА
                              САФЕТ БИШЕВАЦ
                         ЏЕВАД АДЕМИ

Парламенарното собрание на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ПС на ОБСЕ) е формирано во 1991 година, по предлогот за негово формирање со Париската повелба за Нова Европа од 1990 година. Основна задача на Парламентарното Собрание е да го олеснува меѓупарламентарниот дијалог меѓу земјите членки на ОБСЕ и да ја вреднува имплементацијата на целите на ОБСЕ.

Во рамките на Парламентарното собрание функционираат три Генерални комитети: Комитетот за демократија, човекови права, хуманитарни прашања; Комитетот за економски работи, технологија и животна средина, како и Комитетот за политички работи и безбедност. Членовите на Делагацијата на Собранието на Република Македонија во ПС на ОБСЕ редовно учестуваат во работата на сесиите на Парламентарното собрание, на Постојаниот комитет, како и на другите состаноци организирани од ПС на ОБСЕ.                                                            

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.