Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

2011

  

  Петок, 16 декември 2011 година

  Средба на претседателот на собранието г.Трајко Вељаноски со претседателот на Србија г. Борис Тадиќ

  Претседателот на Собранието, г. Трајко Вељаноски на денешната средба ги истакна високо развиените односи меѓу двете држави и народи, кои постојано се надградуваат и посебно стави акцент на заедничката иднина во рамките на процесот на интеграција во Европската унија. Како парламент ние сме подготвени со нашите српски колеги да ги споделиме сите искуства во тој процес, истакна Вељаноски

  повеќе...

  

  Понеделник, 12 декември 2011 година

  Протоколарна средба на претседателот Трајко Вељаноски со новоименуваниот амбасадор на Република Австрија, г. Томас Михаел Бајер

  Една од темите која беше отворена на средбата беше и продлабочувањето на економската соработка, која во моментов се одвива во позитивна насока. Во таа смисла беше споменат и Форумот во Виена, организиран од страна на Стопанската комора на Австрија, кој е показател дека Македонија создава позитивна клима за инвестиции, но и дека постојат позитивни сигнали и волја за инвестирање во Македонија од страна на австриски компании.

  повеќе...

  

  Вторник, 29 ноември 2011 година, Лондон

  Средба на претседателот Трајко Вељаноски со претседателот на Долниот дом на Парламентот на Обединетото Кралство, Џон Беркоу

  На средбата спикерот Беркоу ја искажа силната поддршка од страна на Велика Британија за скоро приклучување на Република Македонија кон НАТО и Европската унија

  повеќе...

  

  Понеделник, 28 ноември 2011 година, Лондон

  Посета на претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Трајко Вељаноски на Британскиот Парламент

  Исто така, стана збор и за Извештајот на Европската комисија, кој за Република Македонија три години по ред е позитивен, притоа ставајќи акцент на делот на Собранието како придонес на сите политички партии

  повеќе...

  

  Понеделник, 21 ноември 2011 година

  Средба на претседателот Вељаноски со новоименуваниот амбасадор на Република Полска во Република Македонија, Н.Е. Пжемислав Чиж

  На средбата, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, посебно ги истакна високо развиените билатерални односи со Полска, како и нејзината принципиелна поддршка која ја дава на Република Македонија во процесот на нашата интеграција во НАТО и ЕУ

  повеќе...

  

  Среда, 9 ноември 2011 година

  Средба на претседателот Вељаноски со претседателот на Владата на Република Албанија, г. Сали Бериша

  Зборувајќи за соработка помеѓу двата парламента, претседателот на Собранието г. Трајко Вељаноски истакна дека соработката со албанскиот парламент е на високо ниво и ги опфаќа сите форми и на сите нивоа

  повеќе...

  

  Вторник, 8 ноември 2011 година

  СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО Г-ЃА ИНГРИД ДЕЛТЕНРЕ, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПСКАТА РАДИОДИФУЗНА УНИЈА

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со генералниот директор на Европската радидифузна унија (ЕРУ), г-ѓа Ингрид Делтенре.

  повеќе...

  

  Четврток, 3 ноември 2011 година

  Средба на претседателот Вељаноски со делегација на Уставниот суд на Република Србија

  Во составот на делегацијата беа претседателот на Уставниот суд на Република Србија, д-р Драгиша Слијепчевиќ, судијата д-р Драган Стојановиќ, судијата д-р Горан Илиќ, судијата Милан Станиќ и советникот за меѓународна соработка, г-ѓа Љубица Павловиќ

  повеќе...

  

  Вторник, 1 ноември 2011 година

  СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА ЗА СОРАБОТКА СО ЗЕМЈИТЕ ОД ЈИЕ НА ГЕРМАНСКИОТ БУНДЕСТАГ

  На почетокот на средбата, претседателот Вељаноски го изрази своето задоволство од можноста да се сретне со делегација која доаѓа од пријателска земја, која секогаш ѝ излегува во пресрет на Република Македонија. Претседателот Вељаноски истакна дека парламентарната соработка е особено важна, зашто таа полесно отвора врати меѓу државите и народите, и оттука, средбите на претставниците од парламентите се особено важни. Во оваа насока, претседателот Вељаноски упати покана до својот колега од германскиот Бундестаг, г. Роберт Ламерт да ја посети Република Македонија. 

  повеќе...

  

  Вторник, 25 октомври 2011 година

  Претседателот Вељаноски оствари средба со претседавачот со Претседателството на Босна и Херцеговина, г. Жељко Комшиќ

  На почетокот на средбата, претседателот Вељаноски истакна дека односите меѓу двете земји во последниве години се движат во одлична насока, имајќи ги предвид возвратните посети на сите нивоа. Претседателот Вељаноски потенцираше дека сега е време државите од регионот да гледаат напред и да станат полноправни членки на ЕУ и на НАТО. За жал, Република Македонија од познати причини не е дел од овие институции и покрај реформите, успесите, трите позитивни извештаи од ЕК во шестгодишниот период во кој Република Македонија има статус на кандидат за член во ЕУ. Претседателот Вељаноски истакна дека Република Македонија се радува на успехот на своите соседи на патот кон ЕУ и НАТО, бидејќи зачленувањето на сите земји од регионот во ЕУ ќе биде придобивка и за ЕУ и за сите нејзини членки.

  повеќе...

  Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

  Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.