Pratenichki sostav
 
LEGJISLATURA E DEPUTETËVE


DELEGACIONI I KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË MAQEDONISË NË KUVENDIN PARLAMENTAR TË MESDHEUT

documente

Kryesues i delegacionit:  ILIJA DIMOVSKI

                            Anëtarë:  VASKO SHUTAROV
                                              SAFET NEZIRI


        Zëvendës-anëtarë:  VANÇO KOCEV
                                              RISTO PENOV
                                              MERAL UZEIRI FERATI

Kuvendi Parlamentar i Mesdheut është organizatë relativisht ndërkombëtare multilaterale relativisht e re dhe paraqet dimension parlamentar të Konferencës shumëvjeçare për bashkëpunim në Mesdhe, proces që funksiononte në kornizën e Unionit Interparlamentar, kurse si organizatë e pavarur ndërkombëtare multilaterale filloi të funksionojë nga shtatori i vitit 2006.
 Sesioni inagurues i Kuvendit Parlamentar u mbajt më 10 dhe 11 shtator 2006 në Aman, Mbretëria Hashemite e Jordanisë, kur më konsenzus u miratua Statuti  i kësaj organizate.

Vende anëtare Kuvendit Parlamentar të Mesdheut janë parlamentet e vendeve të bregut mesdhetar: Shqipëria, Algjeria, Bosnja e Hercegovina, Kroacia, Qiproja, Egjipti, Franca, Greqia, Izraeli, Italia, Libani, Xhamahiria Arabe e Libisë, Malta, Monakoja, Maroku, Serbia, Mali i Zi, Sllovenia, Spanja, Republika Arabe e Sirisë, Tunizia, Turqia dhe Palestina. Gjithashtu, anëtare të KP së Mesdheut janë parlamentet e Republikës së Maqedonisë, Jordanisë dhe Portugalisë, shtetet që nuk dalin në Mesdhe, por që ekonomikisht, politikisht dhe në aspektin strategjik janë të lidhura drejtpërdrejt me të.

Kuvendi  Parlamentar i Mesdheut mban mbledhje plenare, një herë në vit. Disa muaj para mbajtjes së mbledhjes vjetore, takohen tre komitetet e përhershme.
Kuvendi Parlamentar është formuar me qëllim që t’i kushtojë më shumë rëndësi diplomacisë parlamentare në regjionin mesdhetar, përkatësisht regjioni të fitojë forum të vetin parlamentar, si dhe përforcimin dhe përparimin e dialogut ndërmjet kulturave.

 
a

Na ndiqni në:

Ueb faqja e Kuvendi përdor biskotat (cookies).

Biskotat (cookies) përdoren për të përmirësuar përvojën Tuaj të përdoruesit.