Четврток, 2 декември 2021

ЕКСПЕРТСКА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ШВЕДСКИОТ ЗАКОНОДАВЕН ПРОЦЕС

На првиот ден на студиската посета на шведскиот Парламент, делегацијата на  Собранието на Република Северна Македонија, во состав Фадил Зендели, претседател и членовите Маја Морачанин, Александар Велјановски, Арбана Пашоли, Халил Снопче, Снежана Калеска-Ванчева и Никола Мицевски, оствари многу плодна размена со своите колеги за законодавната улога на парламентот, за фазите на законодавниот процес, како и за организацијата на работата на пленарната седница.

повеќе...

 

Четврток, 2 декември 2021 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ЈОВАН МИТРЕСКИ СО ВИТАЛИЈ ЗАГАЈНИЈ

Претседателот на Пратеничката група на Собранието на Република Северна Македонија за соработка со Парламентот на Украина, Јован Митрески, оствари средба со украинска делегација, предводена од Виталиј Загајниј, заменик на Лавовската обласна државна управа. Во придружба на гостинската делегација беше и украинската амбасадорка во нашата земја, Н.Е. Наталија Задоржњук.

повеќе...

 

Среда, 1 декември 2021

УЧЕСТВО НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА ВО ПС НА НАТО НА ТРАНСАТЛАНТСКИОТ ФОРУМ ВО ВАШИНГТОН

Парламентарното собрание на НАТО, во соработка со Националниот одбранбен универзитет на САД, од 29 ноември до 1 декември 2021 година, по дваесет и прв пат го организираа традиционалниот Трансатлантски форум во Вашингтон Д.Ц.. На настанот, на кој присуствуваа над 100 парламентарци од земјите членки на НАТО и Финска со асоцијативен статус, учествуваше и Делегација од Собранието на Република Северна Македонија во состав: Арта Билали Зендели, шеф и членовите Илија Николовски и Антонијо Милошоски.

повеќе...

 

Среда, 1 декември 2021

ДЕЛЕГАЦИЈА НА УПРАВУВАЧКАТА ГРУПА НА СОБРАНИЕТО ВО СТУДИСКА ПОСЕТА НА РИКСДАГОТ

Делегација на Управувачката група на Собранието на Република Северна Македонија, во состав: Фадил Зендели, претседател и членовите Маја Морачанин, Александар Велјановски, Арбана Пашоли, Халил Снопче, Снежана Калеска-Ванчева и Никола Мицевски, од 1 до 4 декември 2021 година ќе престојува во студиска посета на Шведскиот парламент, на покана на членовите на Управувачката група на Риксдагот.

повеќе...

 

Понеделник, 29 ноември 2021

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД СОБРАНИЕТО НА ТРАНСАТЛАНТСКИОТ ФОРУМ ВО ВАШИНГТОН

Во рамките на редовните активности, Делегација од Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на НАТО ќе учествува на Трансатлантскиот форум, кој секоја година традиционално се одржува од 29 ноември до 1 декември 2021 година во Вашингтон, Д.Ц., САД.

повеќе...

 

Петок, 26 ноември 2021

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА 33. СЕСИЈА НА РЕГИОНОТ ЕВРОПА НА ПС НА ФРАНКОФОНИЈАТА

Делегација на Собранието на Република Северна Македонија во состав: Абдула Салиу, претседател на Секцијата и шеф на Делегацијата во ПС на Франкофонијата; Ненад Коциќ, прв потпретседател на Секцијата и Сафије Садики Шаини, член на Бирото, ќе учествува на 33. сесија на Регионот Европа на ПС на Франкофонијата, што ќе се одржи на 26 ноември 2021 година во Тирана, Албанија. 

повеќе...

 

Вторник, 3 август 2021

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА КОМИТЕТОТ ЗА ОДНОСИ МЕЃУ ЗАЕДНИЦИТЕ, АРБАНА ПАШОЛИ, СО ФИЛИПЕ КЕРН

Претседателката на Комитетот за односи меѓу заедниците, Арбана Пашоли, денеска оствари средба со Филипе Керн, основач и директор на КЕА European Affairs, меѓународен истражувачки центар за култура, спорт, едукација и млади.

повеќе...

 

Среда, 27 јанаури 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВО ШПАНИЈА

Николоски на средбата информираше за улогата, целите и надлежностите на Националниот совет за евроинтеграции, принципот на консензуално одлучување и инклузивниот карактер на телото, кое дава можност за расправа на преставници не само на законодавната и извршната власт туку и на општествениот сектор, МАНУ, ЗНМ, ЗЕЛС, стопанските комори, религиските заедници. Николоски изрази благодарност за поддршката која Шпанија ја дава за европската интеграција, како на политичко така и на експертско ниво. 

повеќе...

 

Петок, 15 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ХРВАТСКА 

Николоски информираше за конституирањето на Националниот совет за евроинтеграции, за надлежностите и составот на телото, неговата улога во процесот на пристапните преговори, како и за принципот на донесување на одлуки со консензус. Претседателот на Советот изрази задоволство од континуираните добри односи со Хрватска, која како земја членка на ЕУ и близок пријател на Македонија, дава поддршка и придонесува за позитивна афирмација на државата на нејзиниот евроинтегративен пат. 

повеќе...

 

Вторник, 19 октомври 2021

УСВОЕН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА НАПРЕДОКОТ НА НАШАТА ЗЕМЈА КОН ЕУ

Европската комисија денеска го усвои Пакетот за проширување за 2021 година, составен од Комуникација за политиката на проширување на ЕУ и годишни извештаи, со детална проценка на состојбата и напредокот на Западен Балкан и Турција на патот кон Европската Унија, со посебен фокус на спроведувањето на основните реформи и претстојните реформски приоритети.

повеќе...

 

Вторник, 5 јануари 2021

ПОРТУГАЛИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ

Со стартот на новата година, Португалија го презеде ротирачкото претседателство со Советот на Европската Унија.

повеќе...

 

Петок, 18 декември 2020

„САХАРОВ“ ЗА ДЕМОКРАТСКАТА ОПОЗИЦИЈА ВО БЕЛОРУСИЈА

Претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, ја додели наградата „ Сахаров“ за слобода на мислење за 2020 година на Демократската опозиција во Белорусија.

повеќе...

 
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.